wtorek, 18 czerwca 2013

Oczyszczające warzywa i owoce

Winogrona - to bogate źródło kwasu elagowego, który unieszkodliwia związki rakotwórcze. Mają też krzem, który odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci.
Gruszki - zawierają substancje zasadotwórcze, m.in. żelazo, potas, wapń i magnez. Wspomagają usuwanie resztek produktów przemiany materii.
Cytryny - zawarte w niej antyoksydanty oczyszczają organizm. Szklanka wody z cytryną na czczo usprawnia trawienie.
Jabłka - są bogate w silne antyoksydanty, m.in. witaminę C oraz kwercetynę, które zwalczają wolne rodniki i pomagają obniżać poziom cholesterolu.
Buraki - najlepiej oczyszczają wątrobę z toksyn i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Są skarbnicą kwasu foliowego, manganu żelaza.
Pomidory - oprócz likopenu (silny antyoksydant) zawierają potas, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Wspomagają produkcję soków trawiennych.
Pietruszka - działa moczopędnie, dzięki czemu przyspiesza usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Natka jest dodatkowo źródłem żelaza.
Ogórki - składają się w większości z wody, która jest podstawą detoksu (rozrzedza mocz i przyspiesza jego wydalanie).

źródło: polki.pl

2 komentarze:

  1. Przydatne informacje :)
    Dzięki! Egzamin był trudny ;( Od A do F wielokrotnego wyboru, przy odrobinie szczęścia uda się zaliczyć.
    Trzymaj się :*
    Rinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki żeby następne były łatwiejsze. Powodzenia.

      Usuń